Väderstationer för professionellt bruk

Vädret har alltid varit intressant. I takt med klimatförändringar och energibesparingar har möjligheten att mäta och styra pga vädret blivit allt viktigare. Vi har arbetat med väderutrustningar från Davis Instruments sedan 1997. Med hjälp av en väderstation finns det oändliga möjligheter att inhämta information om vädret, allt i från vindhastighet, temperatur, nederbörd till sol- och UV-strålning allt till en överkomlig kostnad.

Vad skall jag välja?

Det finns två olika modeller av väderstationer; Vantage Vue och Vantage Pro2. Vantage Vue är i första hand avsedd för enklare bruk för privat bruk, medan Vantage Pro 2 är avsett för professionellt bruk.

Till Vantage Pro2 kan stationen kompletteras med solstrålnings- och UV-strålningsgivare. Vantage Pro2 finns både i trådlös och kabelanslutet utförande.

Den kabelanslutna modellen är något billigare men går inte att komplettera med fler temperatur- luftfuktighets- och/eller jordfuktighetsgivare så som det går att göra med den trådlösa. Om man i framtiden vill ha möjlighet att t ex mäta vattentemperatur skall man alltså välja den trådlösa modellen från början.

Alla modeller behöver kompletteras med en s k datalogger “WeatherLink” som är en datalogger och programvara för att hämta alla värden från väderstationen och lagra dess värden i datorn. Dessutom finns möjlighet att presentera värden på Internet. Det finns också en möjlighet att trådlöst ansluta “WeaterLink Live” som är en mottagare för upp till åtta olika enheter som sedan skickar data via Internet till Weatherlink.com. Där presenteras då stationens väderdata antingen i datorn eller i en smartphone.

I vår webshop vaderstationer.se kan du se vilka modeller och tillbehör som finns och beställa dem.

Koppling till PLC-system – med modbus

Många har efterfrågat möjligheterna att kunna ansluta en väderstation till ett befintligt styrsystem. Genom vår Modbus till Vantage Pro2 Gateway finns nu möjligheten att kunna få väderstationens samtliga värden in i ert PLC-system. Allt som behövs är en Davis väderstation, Weatherlink och en Modbus till Vantage Pro2 Gateway.

 

 

 

Vädret via SMS

Ett sätt att presentera väderuppgifter är med SMS. Låt era kunder, medlemmar i båtklubben eller alla som är intresserade få uppgifter via SMS. Prova själv genom att skicka ett SMS till 72550 och skriv TJORN VATTEN som meddelande. Inom kort kommer svar i din mobil (kostnad 5 kr/SMS).